Vinogradniško turistično društvo Gadova Peč Turizem

O podjetju

Gadova peč slovi kot zibelka cvička. Ta je bil v slovenski prestolnici med obema svetovnima vojnama in tudi pozneje zelo cenjen.

Izvor imena Gadova peč

ime gadova peč se pojavi po uveljavitvi gorskih bukev na kranjskem konec 16. ali na začetku 17. stoletja. pred tem se je imenovala kačja pečina. spremembo imena so narekovale prve peči, ki so se pojavile v preurejenih hramih naseljencev v gorskih vinogradih te gorice. Janez Bogataj ugotavlja, da ime ne izvira od peči, temveč od gadov, ki se zadržujejo na skalnatem območju, po toploti, primerljivi s pečjo.

A razlage domačinov so različne kot npr.: da so ženske v peči pekle kruh in ko so se vrnile, so v topli peči videle veliko gadov. pravijo tudi, da je neka gospodinja na domačiji imela delavce, ki jih je želela nagraditi za dobro delo s cvičkom. ni pa vedela, da se je v sodu skrival gad. tako so se delavci zastrupili, ker je v vinu bil strup gada. naj bi veljalo tudi, da je kmeta v poletnem času v vinogradu presenetil gad, zvit okoli lesenega kola; gad se je grel, kmetu pa je bilo vroče in je zavpil nekaj o preklemanski gadovi peči.9 tako naj bi nastalo ime gadova peč. in nenazadnje velja tudi, da je kmet šel po pijačo, klet je pozabil zakleniti in ko se je vrnil, je na sodu, kot bi se grel na peči, ležal gad in varoval vino.

Iz pripovedovedi je očitno, da je to območje dobilo ime po kačah – gadih, ki jih je bilo nekdaj veliko. da pa je res bilo v teh krajih dosti kač, nam pripoveduje tudi Franc Horžen iz gadove peči. na njegovi domačiji sprva ni bilo nikogar; kače so imele mir in si ustvarile mirno domovanje. v letu 2010, se je njegova družina odločila za ustanovitev ribogojnice. v času dela na domačiji je gospodar odšel po vino, kača pa se je skrivala za vrati kleti. najprej kače ni opazil. šele ko je zamahnil proti njemu, se mu je ta začel oprijemati okoli roke. kača ga je močno pičila in hitro je odšel v bolnišnično oskrbo. ob vrnitvi na domačijo, je videl še enega gada, ravno tako za vrati kleti. pravi, da je v prvem mesecu videl približno pet gadov, za tem pa nobenega več.

Vinogradniško turistično društvo Gadova Peč

Ponudba

There are currently no added products.

Pošlji povpraševanje Vinogradniško turistično društvo Gadova Peč

( * ) Označena polja so obvezna

Poročaj o napaki

V primeru napačnih informacij prosimo za popravek. Hvala!

( * ) Označena polja so obvezna

Kontaktni podatki

  • Ime Vinogradniško turistično društvo Gadova Peč
  • Polno ime Gadova peč- vinogradniško-turistično in kulturno društvo vinogradnic in vinogradnikov
  • Davčna številka 70750564 SI70750564
  • Matična številka 2096935000
  • Davčni zavezanec Ne