Gorski vodnik Andrej Štremfelj, Gorsko vodništvo, Kranj Šport in rekreacija

O podjetju

DOBRODOŠLI VSI LJUBITELJI GORA

Vsi, ki si želite varnejšega zahajanja v gore je tukaj za vas Gorski vodnik Andrej Štremfelj, Gorsko vodništvo, Kranj.

Gorski vodnik Andrej Štremfelj, Gorsko vodništvo, Kranj skupaj z soprogo Marijo Štremfelj organizirata gorske ture tako v Sloveniji kot tudi v tujini.

Izkušnje v gorah si nabirata že štirideset let, doma in po svetu, od Sv. Jošta nad Kranjem pa do Mt. Everesta ter jih z veseljem delita z vami.

Za varno pot v gore ter predstavitev pestre palete ponudbe kontaktirajte podjetje Gorski vodnik Andrej Štremfelj, Gorsko vodništvo, Kranj.

Ponudba in storitve

ANDREJ ŠTREMFELJ

 

Rodil sem se mrzlega 17. decembra leta 1956 v Kranju, kjer tudi živim z ženo Marijo in sem oče treh otrok (Katarina, Anže, Neža). Končal sem gimnazijo v Kranju in leta 1983 diplomiral na Visoki šoli za telesno kulturo v Ljubljani (Prediktivna vrednost nekaterih motoričnih testov za uspešnost na alpinistični odpravi). Zaposlen sem na Šolskem centru Škofja Loka kot učitelj športne vzgoje.

Gore so me privlačile od kar se zavedam samega sebe. Že kot osnovnošolec sem skupaj z bratom Markom v osmih dneh prehodil najzahtevnejši del slovenske transverzale od Vrat do Petrovega Brda. Leta 1972 sem se začel ukvarjati z alpinizmom in postal član Alpinističnega odseka v Kranju. Moja alpinistična pot se je vzpenjala strmo navzgor.

Leta 1977 sem uspel priplezati na svoj prvi osemtisočak Gasherbrum I po prvenstveni smeri (Z greben). Dve leti kasneje sva z Nejcem Zaplotnikom uspešno zaključila delo velike jugoslovanske odprave in kot prva Slovenca stopila na najvišji vrh sveta, Mt. Everest. Ponovno je vzpon potekal po prvenstveni smeri (Z greben). Za tem sem bil še na šestih vrhovih višjih od osem tisoč metrov (Broad Peak, Gasherbrum II, Šiša Pangma, J vrh Kančendzenge, Čo Oju, Daulagiri), na dveh po prvenstveni smeri in na treh v čistem alpskem stilu. Na Mt. Everestu sem bil dvakrat. Drugič sva bila skupaj z Marijo kot prvi zakonski par leta 1990.

Prva velika smer v alpskem stilu je bil prvenstveni vzpon v J steni Šiša Pangme (skupaj s Pavlom Kozjekom). Svoj največji uspeh sem dosegel samo pol leta po drugem vzponu na Mt. Everest, ko sva z Markom Prezljem preplezala novo smer v alpskem stilu na Južni vrh Kančendzenge. Za ta vzpon sva prejela prestižno mednarodno alpinistično nagrado »Zlati cepin«. V svoji dolgi alpinistični karieri sem bil na več kot dvajsetih odpravah v nepalski Himalaji in treh v Karakorum, večkrat tudi kot vodja. Med drugim sem opravil prve pristope na sedemtisočake Nyanang Ri, Menlungtse in Janak Chuli (vse po prvenstvenih smereh v alpskem stilu) in preplezal novo smer na najvišji sedemtisočak Gjačung Kang.

Dvakrat sem deloval kot inštruktor v šoli za gorske vodnike v Manangu in bil enkrat tudi vodja. Plezal sem še v Patagoniji (prvenstvena smer v S stolpu Paine), Pamiru (Pik Komunizma po stebru Bezzubkina), ZDA (Nos v El Capitanu), na Kavkazu (Elbrus) in na Škotskem. Bil pa sem tudi na najvišjih vrhovih Severne in Južne Amerike (Denali in Aconcagua).

Gorski vodnik sem od leta 1982, mednarodno licenco pa sem si pridobil leta 1997. Sem inštruktor pri Združenju gorskih vodnikov Slovenije (ZGVS)

 

MARIJA ŠTREMFELJ

 

Rodila sem se 25. junija leta 1957 v Kranju kot deveti, predzadnji otrok v družini. Sem poročena in mati treh otrok. Maturirala sem v Gimnaziji Kranj in nadaljevala s študijem biologije na BTF. Diplomirala sem v Ljubljani leta 1984. Od leta 1982 sem zaposlena na Gimnaziji Kranj,kjer poučujem biologijo. Z alpinizmom sem se začela ukvarjati leta 1975 na AO Kranj. Moj prvi stik z visokimi gorami je bila odprava v Ande leta 1979. Tri leta kasneje sem bila članica prve jugoslovanske ženske alpinistične odprave v Pamir, kjer sem se povzpela na 7495 m visok vrh Pik Komunizma. Leta 1986 sem stala na vrhu svojega prvega osemtisočaka, 8047m visokega Broad Peaka. S tem sem postala prva Slovenka na kakem od štirinajstih najvišjih vrhov sveta. Leta 1990 sem bila trinajsta ženska na svetu, ki ji je uspel vzpon na streho sveta, 8848m visoki Mount Everest. To je bil prvi ženski slovenski vzpon na najvišji vrh sveta in je še vedno edini. Skupaj z možem Andrejem sva se vpisala v Guinessovo knjigo kot prvi zakonski par na Mount Everestu. Tretji osemtisočak, Čo Oju mi je uspel leta 1995 in devet let kasneje, leta 2004 še četrti, Daulagiri. Drugačno okolje in stil plezanja pa so ponudili vzponi na Denali (Alaska), Aconcagua (J. Amerika)in Fuji (Japonska).

Med temi odpravami so se nanizali še številni drugi vzponi v različnih časovnih okvirih več kot tridesetletnega alpinističnega življenja. Še v gojzarjih izstopajo prve ženske ponovitve »šestic« v Paklenici, Velebitaške in Raz klina, v zimskem času pa Dularjeva zajeda v Jalovcu. Sledile so zimske ponovitve Krivic – Cedilnik v Široki peči, Cozzolinijeva zajeda v S steni Malega Koritniškega Mangrta , vzpon preko S stene Matterhorna (2003). Walkerjevev steber v Grande Jorasses (1989) je bil prvi jugoslovanski ženski vzpon v enem od Treh problemov Alp. V skali izstopa Nos v El Capitanu, prosta ponovitev na pogled Kunaver Drašler v Sfingi (VII+) in PP NP Comicci – Dimai (VI)I v Veliki Cini, vsi v letu 1993. V zadnjih letih izstopa Smer mladosti (2010), prva ženska ponovitev.

Posebno mesto ima športno plezanje, tekmovalno in skalno. V tekmovalnem športnem plezanju je pomenljiva zmaga na Mastru v Kranju le slabe štiri mesece pred uspešnim vzponom na Mount Everest (1990). V skali so se nizali vzponi v Dolžanovi soteski (Disco, Bogovi so padli na glavo, Solea) in v Bohinjski Beli z najtežjo preplezano smerjo v športnem plezanju (Adria,1991)

 

Gorski vodnik Andrej Štremfelj, Gorsko vodništvo, Kranj

Ponudba

Ponudba tur


Vsebuje ture, po katerih je bodisi največ povpraševanja, ali pa se nama zdijo zelo lepe in primerne za vodenje. V primeru, da vaše ture ni na seznamu, nama pišite in z veseljem se bova prilagodila...Ogled ponudbe

Predavanja


Na svojih odpravah in potovanjih, pa tudi na plezalnih vzponih in vodenjih je najin obvezni spremljevalec tudi fotoaparat. V vseh teh letih je nastal ogromen arhiv diapozitivov v novejšem času pa digitalnih zap...Ogled ponudbe

Darilni boni


Lepa plezalna tura, vzpon na želeni štiritisočak ali nepozabni turni smuk, vse to so lahko lepa darila za rojstni dan ali kako drugo priložnost, ki jih lahko podarite svojim prijateljem, sorodnikom ali znancem....Ogled ponudbe

Tečaji


Najina ponudba obsega predvsem različne tečaje gibanja v gorskem svetu za posameznike, pare, družine ali manjše zaključene skupine. O temi, trajanju datumih in ostalih podrobnostih se dogovarjamo individualno g...Ogled ponudbe

Pošlji povpraševanje Gorski vodnik Andrej Štremfelj, Gorsko vodništvo, Kranj

( * ) Označena polja so obvezna

Poročaj o napaki

V primeru napačnih informacij prosimo za popravek. Hvala!

( * ) Označena polja so obvezna

Kontaktni podatki

  • Ime Gorski vodnik Andrej Štremfelj, Gorsko vodništvo, Kranj
  • Polno ime GORSKI VODNIK ANDREJ ŠTREMFELJ S.P.
  • Davčna številka 76281531 SI76281531
  • Matična številka 3307344000
  • Davčni zavezanec Ne

Odpiralni čas

  • Pon. - pet.:
  • Sobota:
  • Nedelja: