Ključavničarstvo zajema ročno in strojno obdelovanje številnih kovin

Ključavničarstvo zajema ročno in strojno obdelovanje številnih kovin

29. 05. 2023 10:55 SETNIČAR D.O.O. Obrt in storitve Vir: setnicar.si

Ključavničarstvo je poklic, katerega značilnost je, da se ukvarja z ročnim in strojnim obdelovanjem različnih vrst kovin ter izdelovanjem manjših izdelkov iz kovin s pomočjo preprostega strojnega orodja. Večina ljudi ključavničarstvo povezuje zgolj in samo z izdelovanjem ključev in ključavnic, kar seveda spada pod omenjeno panogo, a vsekakor ni to edina stvar, ki jo ključavničarji delajo.

Kovinski elementi so danes izjemno prisotni v številnih gradnjah, kot vemo pa je gradbeništvo ena od najbolj hitro rastočih panogah, zato se ključavničarstvo vse bolj razvija tudi v tej panogi, kjer so zahteve po kovinskih izdelkih izjemno visoke. Ključavničarstvo je široko področje, zato je nemogoče našteti, kaj vse zajema, v osnovi pa gre za odrezovanje in obrezovanje kovin, ki jih nato z različnimi postopki dodatno oblikujemo.

Ključavničarstvo zajema brušenje, rezanje, vrtanje in žaganje kovin

Ključavničarstvo omogoča kakovostno obdelavo različnih vrst kovin, ki jih lahko uporabimo v različne namene. Najbolj pogosto gre za različne elemente pri gradnji ali morebitni obnovi hiš in stanovanj, kovinske konstrukcije ter izdelavo ograj iz različnih barv kovin. Seveda pa je možno narediti oziroma obdelati kovino v različne majhne izdelke, ki so le mozaik pri končnem izdelku. Kovino lahko oblikujemo na različne načine, zato ključavničarstvo zajema brušenje kovin, vrtanje in rezanje ter žaganje, vse v nameri in želji, da dobimo čim bolj kakovosten pol izdelek ali izdelek, ki je namenjen za kasnejšo uporabo v različnih panogah.

Ključavničarstvo torej ni zgolj izdelovanje ključev in popravilo ključavnic, ampak se je z razvojem usmerilo v panoge, ki so v vzponu, medtem ko za ključavnice in ključe tega ne moremo reči. Preoblikovanje je bilo nujno, a to ne pomeni, da ne moremo pri ključavničarju dobiti ključa, seveda ga lahko, a se je usmerilo tudi višje in se sedaj ključavničarstvo ukvarja tudi z drugimi panogami. Kakovostno ročno in strojno oblikovanje kovin je ključnega pomena pri gradbeništvu in povsod tam, kjer se uporabljajo kovine, zato ima ključavničarstvo svetlo prihodnost.