GRADBENI TRENDI: LESENE FASADE V KOMBINACIJI STEKLA IN JEKLA

GRADBENI TRENDI: LESENE FASADE V KOMBINACIJI STEKLA IN JEKLA
GRADBENI TRENDI: LESENE FASADE V KOMBINACIJI STEKLA IN JEKLA

16. 11. 2020 13:41 lesene fasade Slovenija Vir: sibirski-macesen.eu

Lepe hiše imajo privlačno fasado, katera močno vpliva na vtis, ki ga ima zgradba.

 Vedno je zanimivo videti, kakšne fasade graditelji hiš zahtevajo od podjetij in kakšne trenutne trende tu vidijo izvajalci gradbenih del. Za leto 2020 se zdi, da je najbolj priljubljen naraven videz, kar po mnenju graditeljev zahteva leseno fasado v kombinaciji stekla in jekla.

Vsekakor lastnike hiš vse manj zanimajo čisti betonski zidovi. V arhitekturnem ekosistemu, v katerem prevladujejo opeka, beton in steklo, je izbira lesenih letvic na fasadi stavbe osvežujoča estetska sprememba, še posebej, če gre za dom. Z izbiro lesenih oblog dajete domu topel in pristen videz. Številne vrste lesa so primerne za zaključke fasade, lahko pa se odločite tudi za kombiniranje lesene stenske obloge z izolacijo.

Poleg tega z gradbenega vidika lesene letve za fasade ponujajo številne prednosti. Na primer, igrajo se s svetlobo, ki vstopa v stavbo, ki zagotavlja notranjo svetilnost in jo poleti zavaruje pred vročino. Omogočajo tudi gibanje in kroženje zraka, kar pomaga prezračevati hišo. Zaradi tega je lesena fasada tudi odličen zaveznik pri projektih, ki iščejo večjo energetsko učinkovitost v stavbi.

Lesena obloga nudi odpornost na vse vremenske razmere, njen videz pa se skozi leta ohranja z minimalnim vzdrževanjem. Nekatere vrste lesa niso obdelane, ker se zaradi naravnega postopka »starajo«. Prednost staranja lesa je, da tega lesa ni treba barvati, oziroma tega ni priporočljivo početi. Če želite fasadi dodati barvo, je najbolje, da izberete vrsto lesa, ki se ne stara.

Navsezadnje tudi fasada ponuja možnosti izražanja, ki jo je treba izkoristiti. Noben drug material ne daje tako dobrega naravnega videza kot les. Obstaja široka paleta uporabnih vrst lesa za fasade. Velika prednost lesene fasade je , da se ta popolnoma zlije z okoliškim vrtom in ostalo okolico. Tam, kjer je veliko zelenice, skoraj vedno prilega fasada iz kombinacije lesa in stekla.