Gradnja lesene terase

Gradnja lesene terase
Gradnja lesene terase

16. 11. 2020 13:42 lesene terase Slovenija Vir: sibirski-macesen.eu

Ali želite ohraniti barvo lesa, ali bolje, ali vas moti, če sčasoma tvori patino?

Za edinstveno zasnovo lesene terase je nujno natančno načrtovanje podrobnosti. Tudi če imate določeno stopnjo strokovnega znanja, boste morda želeli to nalogo dodeliti strokovnjakom, saj bodo lahko bolje preučili zemljo in na ta način zagotovili primerno podporo - tako da bo deževna in snežna voda lahko odtekla, terasa pa bo ostala stabilna. Najprej boste določili lokacijo terase - tik pred vhodom ali sredi vrta.


 

Drugi korak pri zasnovi lesene terase je izbira prave vrste lesa glede na vaše potrebe. Ne glede na to, ali izberete domači ali eksotični les, je to odvisno od vaših osebnih želja. Vsekakor je treba upoštevati naslednja merila: Ali bo streha ali bo les skozi vse leto izpostavljen različnim vremenskim razmeram? Katere obremenitve mora vzdržati terasa - zunanja kuhinja ali težki kavči iz ratana? Ali želite ohraniti barvo lesa, ali bolje, ali vas moti, če sčasoma tvori patino? Ali bodo teraso uporabljali samo odrasli ali bodo tam tudi otroci in hišni ljubljenčki? Ko se določita položaj in velikost ploščadi ter tla očistijo pred neželeno travo, se gradnja lahko začne.


 

Gradnja lesene terase, je običajno sestavljena iz srčnega lesa. Tako se imenuje les naravno gojenih hlodov, ki tvori jedro drevesnega debla, torej notranje letne obroče. Glede na starost je srčni les "bolj zrel" kot zunanji letni obroči okoli njega. Starostna prednost se kaže v večji trdnosti in manjši dovzetnostjo za škodljivce. Druga možnost pri izbiri lesa pa je lepljen les. Gre za industrijsko proizveden sestavljen les, sestavljen iz lesenih plošč, zlepljenih. Lepljeni les ima vsaj tri plasti. Troslojna plošča je križno lepljena, pri kateri sta zunanja sloja iz iste drevesne vrste, notranji polnilni sloj pa je lahko tudi iz druge drevesne vrste. Za izdelavo polnilnega sloja se elemente med sabo spaja tako širinsko kot dolžinsko, medtem ko zunanji sloji tečejo po celi dolžini.


 

V primerjavi obeh lastnosti lesa je lepljeni les glede na trdnost boljši od masivnega lesa in saj dobi manj poškodb pri spreminjajoči se vlažnosti in temperaturi. Torej je bolj dimenzijsko stabilno. Razlog je naslednji: Pred lepljenjem so plošče posušili tako, da imajo le nizko vsebnost preostale vlage od 10 do 15 odstotkov in ne delujejo več tako močno. Kompozitni les se zato manj lomi in poškoduje kot masiven les, zato je bolj primeren za lesene terase.