Kaj delajo tesarji?

Kaj delajo tesarji?
Kaj delajo tesarji?

08. 12. 2020 10:25 tesarstvo Slovenija Vir: tesarstvozerjal.si

Tesarji lahko opravljajo veliko različnih tesarskih nalog ali pa se za nekatera dela v tesarstvu specializirajo. Tesarji sodelujejo pri številnih različnih vrstah gradnje, od gradnje cest in mostov do vgradnje kuhinje. Dobro usposobljeni tesarji se lahko iz stanovanjske zgradbe preusmerijo v komercialno gradnjo, seveda pa je to odvisno od tega, katerih ponudb za delo dobi največ.

Tisti, ki na primer preoblikujejo notranjost hiš in drugih objektov, potrebujejo široko paleto mizarskih spretnosti. To pomeni, da lahko uokvirjajo stene in predelne stene, montirajo vrata in okna, zgradijo lesene stopnice, namestijo omare in letve ter opravijo številna druga opravila. Tesarji konstruirajo, namestijo, postavijo, in popravijo strešne konstrukcije in lesene napeljave, kot tudi iz drugih materialov.

Tesarji, ki delajo za velike gradbene izvajalce ali specialne izvajalce za tesarstvo, lahko opravljajo samo določene naloge, kot so na primer izdelava lesenih oblik za vlivanje betona ali postavitev odra. Nekateri gradijo betonske elemente za projekte, ki vključujejo gradnjo predorov, mostov ali kanalizacije. Drugi tesarji pa v rudnikih gradijo zaporne predore ali bratiče za nadzor kroženja zraka skozi prehode in na delovišča.

Tisti, ki so zaposleni zunaj gradbene industrije oziroma tesarstva, opravljajo različna inštalacijska in druga vzdrževalna dela. Lahko polagajo oziroma nameščajo stropne ploščice, steklene površine in vrata ter popravljajo omare, mize in drugo pohištvo.

Vsaka tesarski projekt je drugačen, a večina vključuje iste osnovne korake. Koraki se izvajajo po načrtih ali navodilih nadzornikov, ki najprej opravijo:

  • okvirno postavitev - to pomeni merjenje, označevanje in razporejanje različnih materialov v skladu z občinskimi in državnimi gradbenimi predpisi.
  • Z ročnim in električnim orodjem, kot so letala, žage, brusilniki, dlete in vrtalniki se oblikuje in razreže plastika, les, steklena vlakna ali suhomontažne plošče.
  • Nato se materiali spojijo z žeblji, vijaki, lepili ali sponkami.
  • V zadnjem koraku pa tesarji dokončno preverijo natančnost svojega dela z geodetsko opremo ter opravijo potrebne prilagoditve, če so potrebni. Nekateri materiali, ki jih uporabljajo, so lahko montažni, kar omogoča lažjo in hitrejšo namestitev.
  •