Kako hišnim ljubljenčkom preprečiti, da uničijo senčila

Kako hišnim ljubljenčkom preprečiti, da uničijo senčila
Kako hišnim ljubljenčkom preprečiti, da uničijo senčila

08. 12. 2020 10:24 SENČILA Slovenija Vir: zunti.si

Vsi smo že slišali da ko gre za senčila, so ta žrtve živali in njenega uničenja. Slišali smo že za incidente z mačkami, ki se upogibajo in lomijo aluminijaste rolete, druge se poskušajo stisniti za njimi, in tretje, ki imajo bolj rade senčila kot miško.


Moj hišni ljubljenček bo storil vse, da bo imel dostop do okna
Hišni ljubljenčki, še posebej mačke ali papagaji so naravni opazovalci, ki jim je svet ptic in veveric veliko bolj zanimiv kot sedenje na kavču. Radi se tudi sončijo. Ko so senčila spuščena, se recimo mačke po navadi skrijejo za njimi, da pridejo do toplega sonca.

Če hišni ljubljenčki skačejo do okna in s tem lomijo vaša spuščena senčila, naj bodo te dvignjene tam, kjer lahko vidijo. Če želite ohraniti zasebnost, delno dvignite rolete in namestite mačjo zaveso z napenjalno palico.

Moja mačka se vzpenja in se kremplje ob senčila
To vedenje je kombinacija več močnih mačjih instinktov - predvsem praskanja in plezanja na višja mesta. Mačke imajo naraven nagon, da se vzpenjajo, tako da se lahko dvignejo nad prostor. Na žalost so senčila lahko žrtev neuspešnih poskusov plezanja.

Praskanje je pomemben del zdravja vaše mačke, vendar lahko opustoši vaše pohištvo, in s tem tudi senčila. Ko so mačke navdušene ali prestrašene, jim praskanje omogoči, da sprostijo nekaj energije. To je tudi način, da raztegnejo ramenske mišice in označijo svoje ozemlje.

Dovolite svoji mački, da pozitivno izpolni svoje potrebe po plezanju, tako da ji zagotovite mačji stolp, na katerega se lahko povzpnejo. Praskanje lahko nadzirate tudi na ustreznem mestu, da to vedenje izrazite kot praskalnik. Poseben trak z dvojno palico, ki ga prodajajo v trgovinah za hišne ljubljenčke, preprečuje, da bi mačke praskale pohištvo.

Moj hišni ljubljenček ne pusti vrvic za rolete nedotaknjenih
Kaj je za psa lahko bolj privlačno kot viseče vrvice, ki samo čakajo, da se lahko z njimi igra? Kakor koli so zanje mamljive, so vrvice za zavese škodljive za pse.

Vrvice hranite izven dosega vaših ljubljenčkov, tako da ji zvežete v snop ali jih pritrdite z zatičem.