Kako primerno skrbeti za leseno ograjo?

Kako primerno skrbeti za leseno ograjo?
Kako primerno skrbeti za leseno ograjo?

06. 10. 2020 07:50 ograje Slovenija Vir: mlinar.si

Ograja iz lesa lahko doda lepoto in občutek varnosti vašega doma.

Ograja iz lesa lahko doda lepoto in občutek varnosti vašega doma. Lesna ograja običajno zdrži približno 15 let. Z ustreznim in rednim vzdrževanjem pa lahko življenjsko dobo svoje lesene ograje podaljšate na 20 let ali več. 
Vsako leto opravite inšpekcijske pregledeČe želite zagotoviti dolgo dobo ograje, jo preglejte in poiščite morebitne poškodbe ali gnitje lesa. Po potrebi zamenjajte zlomljene deske, zabodite dodatne žeblje ali močneje privijte vijake. Preglejte resnično vsak del lesene ograje in se prepričajte, da so deske pravilno pritrjene na ogrodje. Če se kateri koli del ograje naslanja ali je kriv, se prepričajte, da so stebri tesno priviti na balkon ali ograjo. Če bodo v slabem stanju, jih boste morda morali popraviti. 

Tlačno obdelan les ni povsem vodoodporen. Vsi koraki in premazi, da se izognete vlagi, bodo koristili življenjski dobi vaše ograje. 
Čistite na vsakih 3 do 5 letVsake 3 do 5 let temeljito očistite vašo leseno ograjo, da se izognete umazaniji, plesni, mahu, in sivini. Nato uporabite UV-odbojni ter vodoodbojni premaz. Po ustreznih popravilih, ki ste jih naredili v prejšnjem koraku, postrgajte mah ali luščeno barvo, da pridete do lesa. Če na ograji opazite plesen, lahko mešate 20 % belila z 80 % blagim detergentom in mešanico eno uro pred pranjem poškropite po ograji. To bo pomagalo pri težavah s plesnijo in preprečilo njihovo ponovno rast.
 Po čiščenju ograje ponovno močno zatesnite ali prebarvajte
 Barvo ali premaze je treba nanašati na približno od 3 do 5 let. Uporabite zunanjo barvo na osnovi olja ali lateksa, ki vam bo pomagala zatesniti vlago, preprečila gnitje lesa in omejila vremenske vplive na les. Bistveno je, da se odločite za madež ali tesnilo z UV-inhibitorjem, ki pomaga, da les ne postane sivkast. Nato pustite, da se približno en teden suši, preden nanesete naslednji premaz, ki bo tanjši od glavne barve.