Kako zaščititi vrtno pohištvo pred vremenskimi vplivi?

Kako zaščititi vrtno pohištvo pred vremenskimi vplivi?
Kako zaščititi vrtno pohištvo pred vremenskimi vplivi?

01. 10. 2020 13:34 vrtne garniture Slovenija Vir: mlinar.si

Vreme - kot je močno sonce, sneg, toča ali dež - je glavni sovražnik katere koli zunanje namestitve lesa, vključno z vašim vrtnim pohištvom, kot so ležalniki, mize, stoli ali vrtne klopi.

 Zaščita pred najhujšimi vremenskimi vplivi je pri ohranjanju kvalitete vaše vrtne garniture bistvenega pomena, zato se je treba poslužiti lakiranju ali oljenju, ki bo pomagalo ohranjati videz in ustvarilo potrebno zaščitno plast. 

Dajte svoji vrtni garnituri več pozornosti, da preživi najhujše vremenske pojave, tako da za njeno varovanje kupite zaščitno prevleko. Prevleke so zelo enostavne za uporabo, konec poletja jo samo prekrijete čez garnituro in jo še enostavneje odstranite, ko pride pomlad in spet topli dnevi. Prav tako jo je priporočljivo namestiti, če vremenska napoved napoveduje nevihto ali burjo, kar bo vzelo par minut vašega časa. 

Ne smete pozabiti, da lesenemu vrtnemu pohištvu ne povzroča težav le dež, temveč tudi direktno močno sonce, led, sneg in veter. Pravzaprav sta največji sovražnik vrtnih garnitur iz trdega lesa zmrzal in led, to pa zato ker voda, ki prodira v notranjost lesa zmrzne v zimskih nočeh, ki so pod ničlo, in tako poškoduje samo strukturo lesa. Ker se led ob odtajanju širi, je zato škoda na garnituri še večja. Medtem ko lahko vaša kvalitetno namazana vrtna garnitura s nameščenimi premazi obvladuje nalive in mokroto, je nujno, da če vremenska slika napoveduje led ali zmrzal, pokrijete vso leseno garnituro, ki jo imate, z zaščitno, vodotesno prevleko. 

Svetujemo vam naslednje nasvete, ki vam lahko pridejo prav: 

  • Kupite dovolj veliko in popolnoma vodotesno prevleko, ki bo pokrivala celotno leseno garnituro.
  • Na voljo so tudi nepremočljive prevleke, ki ustrezajo obliki vašega pohištva, na primer ovalna oblika vrtne mize iz lesa in velik počivalnik s konkretno streho, ki je danes kar priljubljen na vrtu.
  • Pritrdite nepremočljivo prevleko pod vsako nogo pohištva, da ga drži na mestu tudi pri močnejšem vetru.