Kdaj je idealen čas za menjavo strehe?

Kdaj je idealen čas za menjavo strehe?
Kdaj je idealen čas za menjavo strehe?

08. 12. 2020 10:21 krovstvo Slovenija Vir: tesarstvozerjal.si

Vreme je pri zamenjavi strehe največji dejavnik. V nekaterih letnih časih je praktično nemogoče delati zaradi delavcev kot tudi zaradi potrebnih materialov pri delu.

V snežnih mesecih oziroma zimskem letnem času je streho skoraj nemogoče menjavati. Predvsem se izogibajte največjega sneženja, ki lahko nastane v vašem kraju, v katerem živite. Snežna obdobja se lahko pojavijo tudi v poznejših mesecih, tako da lahko pričakujete, da bi mojstri za krovstvo med koncem decembra do začetka marca zamujali pri izvedbi projekta obnove strehe.

Če temperature padejo pod 4 °C, te onemogočajo pravilno delovanje lepilnih strešnih materialov. To so na primer lepila za betonske skodle, ki se morajo topiti na sončni svetlobi, da se obnova lahko dokonča. V mislih imejte tudi, da so temperature strehe pogosto lahko za 2°C do 6°C višje od zunanjih temperatur.

Prav tako lahko povzročijo kar velike zamude pri začetku izvajalca za krovstvo za vašo hišo deževne sezone, ki trajajo od aprila do maja. Sicer bi lahko začeli projekt, a bi morali streho pokriti s ponjavo za primer močnega dežja, ki pa lahko včasih traja dneve ali tedne, zato je potrebno počakati za boljše in bolj suho vreme. Iz tega razloga se v tem času izogibajte gradnje strehe, tj. predvsem od konca aprila do sredine maja, razen če ste 100 % prepričani, da bo vreme ostalo jasno vsaj 3 dni.

Sredi poletja je lahko problematična vročina, vendar je večina mojstrov za strešne kritine oziroma za krovstvo navajenih tega problema. 29°C do 32°C so po navadi še sprejemljive za delo na strehi.

Za menjavo oziroma obnovo strehe je najboljše obdobje od maja do nekje oktobra. Takrat so temperature najprimernejše, hkrati pa so odlični zunanji pogoji za postavljanje strešnih kritin. Včasih lahko pride do poletnih neviht, vendar te ne otežujejo dela za dalj časa. Če želite, da je delo narejeno hitro in da izvajalci delo zaključijo pravočasno, potem je poletni oz. jesenski letni čas najprimernejši.