Kdaj je zadosten samodejni prevajalnik besedil?

Kdaj je zadosten samodejni prevajalnik besedil?
Kdaj je zadosten samodejni prevajalnik besedil?

28. 07. 2020 08:02 prevajalnik Slovenija Vir: prevajanje-za-vas.si

V sodobnem svetu imamo veliko srečo, da nam lahko tehnologija pomaga na praktično vsakem koraku.

V sodobnem svetu imamo veliko srečo, da nam lahko tehnologija pomaga na praktično vsakem koraku. Zelo očitno je to tudi pri prevajanju besedil. Brez težav se lahko pozanimamo o posameznih besedah in stavkih, prevedemo lahko tudi daljša besedila. Vse to nam omogoča samodejni prevajalnik, ki ga s pridom uporabljamo pri mnogih opravkih. Pogosto je takšna rešitev res zelo posrečena, čeprav seveda ne pride v poštev v prav vseh primerih. Sploh zato, ker je slovenščina dokaj zahteven jezik, na ta način ne moremo res dobro in zanesljivo prevesti kompleksnih besedil. Za takšne prevode je treba še vedno najeti profesionalne prevajalce. Kdaj pa je lahko avtomatski prevajalnik povsem zadosten?

Dobro se tovrstno prevajanje obnese pri prevodih posameznih besed in besednih zvez, kar lahko močno pomaga tistim, ki jezik sicer dobro razumejo, a naletijo na kakšno neznanko. Tako si lahko zelo hitro pomagamo pri različnih vrstah komunikacije, tako pri branju kot tudi pri pisanju. Avtomatski prevajalnik bo v veliko korist tistim, ki pišejo besedila v tujih jezikih in dosežejo omejitve svojega besednega zaklada. Vpišejo lahko besede v svojem maternem jeziku in izkoristijo nove prevode za dopolnitev svojega besedila v tujem jeziku.

Zelo uporaben je avtomatski prevajalnik besedil pri sporazumevanju v tujini, ko moramo hitro razbrati kakšne zapise. Tu se še posebej izkažejo prednosti sodobne tehnologije. Nekatere aplikacije nam omogočajo, da besedilo preprosto poslikamo s pametnim telefonom, napis pa se v realnem času prevede v nam razumljiv jezik. To je zelo velika prednost za turiste, ki se želijo bolje znajti v tujih deželah, kjer so v uporabi manj znani jeziki. Na ta način brez težav preberemo napise na znakih in oznakah, pa tudi menije v restavracijah, kakšne navodila, javne komunikacije in podobno. V takšnih primerih je avtomatski prevajalnik gotovo v veliko korist in se ga splača uporabiti.