Lesene ograje z dolgo življenjsko dobo

Lesene ograje z dolgo življenjsko dobo
Lesene ograje z dolgo življenjsko dobo

28. 07. 2020 07:58 Lesene ograje Slovenija Vir: sibirski-macesen.eu

Les je vsestransko uporaben material, ki se tudi dejansko uporablja za izdelavo najrazličnejših

Les je vsestransko uporaben material, ki se tudi dejansko uporablja za izdelavo najrazličnejših gradbenih elementov in druge opreme. Presenetljivo je, da se pogosto uporablja tudi za elemente, ki bodo morali biti pripravljeni na zahtevne razmere. To so tudi lesene ograje, ki bodo verjetno dolgo časa kljubovale vremenskim vplivom in drugim dejavnikom, ki ogrožajo zunanjo opremo. Seveda so takšne ograje lahko uporabljene tudi v drugih okoljih ali pa jih posebej zavarujemo pred neposrednimi vremenskimi vplivi, a v ponudbi je veliko ograj, ki so namenjene prav uporabi na prostem. Pri tem se les lahko povsem dobro obnese.

Pozorni moramo biti seveda na to, da izberemo kvalitetne izdelke, ki so prilagojeni uporabi v zahtevnem okolju. Lesene ograje imajo celo vrsto pomembnih nalog, zato njihova odpornost na vremenske razmere ni vedno v prvem planu. Ograja mora biti zanesljiva in vzdržljiva, predvsem mora omejevati dostop do posestva in zadrževati morebitne vsiljivce. Če gre za zunanjo ograjo, posegamo po posebej obdelanih lesenih elementih, ki so pripravljeni na večje obremenitve. Že po naravi so na zahtevne vremenske razmere pripravljene tropske vrste lesa, lahko pa tudi druge vrste dodatno obdelamo in zaščitimo, da se bodo v takšnem okolju dobro znašle. Tako imajo lahko lesene ograje tudi na prostem dolgo življenjsko dobo, saj na ta način naslovimo glavno grožnjo dobrobiti materiala.

Seveda pa je življenjska doba lesene ograje odvisna tudi od drugih dejavnikov, kar moramo upoštevati že ob izbiri in postavitvi ograje. Ograja mora biti zelo dobro montirana, da ne bo prihajalo do kakšnih neenakomernih obremenitev. Pomislimo na vpliv vetra in drugih dejavnikov. Prav tako pričakujemo določeno obrabo in znake starosti, pa tudi pri uporabi bo ograja nekoliko obremenjena, še posebej okoli vrat. V poštev pridejo torej še mnogi detajli, ki jih moramo imeti v mislih, če računamo na dolgo življenjsko dobo lesene ograje.