Nadstreški v poljubnih kombinacijah

Nadstreški v poljubnih kombinacijah
Nadstreški v poljubnih kombinacijah

28. 07. 2020 07:59 Nadstreški Slovenija Vir: mlinar.si

Nadstreški imajo različne vloge in naloge, svoje cilje pa dosegajo na različne načine.

Nadstreški imajo različne vloge in naloge, svoje cilje pa dosegajo na različne načine. Ravno zato imamo pri izdelavi in postavitvi takšne strukture veliko svobode, kar lahko izkoristimo pri doseganju zelo posrečenih funkcionalnih in vizualnih učinkov. Veliko lahko dosežemo že s premišljeno izbiro materialov, nato pa izbiramo še med različnimi vizualnimi slogi, morda tudi kakšnimi posebej inovativnimi rešitvami. V končni fazi je pomembno to, da bo končani izdelek svojo nalogo brezhibno opravljal, z njim pa bomo na dolgi rok povsem zadovoljni.

Nadstreški so sestavljeni iz nosilne konstrukcije in kritine. Že pri izbiri materialov za ti ključni komponenti imamo veliko priložnosti za prilagajanje končnega funkcionalnega in vizualnega učinka. Za nosilno konstrukcijo se uporabljajo zanesljivi in trdni materiali, ki so odporni na vse mogoče dejavnike okolja. Posebej priljubljene so jeklene konstrukcije, ki so cenovno ugodne in svojo nalogo zanesljivo opravljajo skozi dolga leta uporabe. Z estetskega vidika so še nekoliko bolj priporočljive lesene konstrukcije, ki pa imajo tudi svoje pomanjkljivosti, saj je les material, ki se pod velikimi obremenitvami ne izkaže tako dobro. Pri kritinah imamo še nekaj več izbire, nadstreški se prekrivajo z mnogimi materiali, ki ponujajo različne učinke. Za najbolj privlačno opcijo velja kaljeno steklo, ki pa je tudi precej drago. Prav tako prijeten vizualni učinek lahko včasih dosežemo s polikarbonatno kritino, ki je za nameček zelo poceni in enostavna za uporabo v takšni vlogi. Naposled pa si omembe zasluži še trapezna pločevina, ki je zanesljiva in preizkušena rešitev, prav tako zelo poceni in enostavna za uporabo.

V vsakem primeru morajo nadstreški odgovarjati svoji primarni vlogi. Imamo pa na voljo celo vrsto možnih rešitev, tako da lahko končni učinek močno prilagodimo tudi kakšnim drugim željam in zahtevam. Splača se za izdelavo najeti prilagodljivega mojstra, ki s svojo ponudbo in izkušnjami odgovarja zahtevam in potrebam pri izvedbi takšnega projekta.