Prevajalnik brez povezave in spletni prevajalnik? Kateri je boljši?

Prevajalnik brez povezave in spletni prevajalnik? Kateri je boljši?
Prevajalnik brez povezave in spletni prevajalnik? Kateri je boljši?

16. 11. 2020 13:38 Prevajalnik Slovenija Vir: prevajanje-za-vas.si

Ne glede na to, kako obrnete, je koristno imeti napravo za prevajanje jezika.

Pomaga nam lahko v komunikaciji z ljudmi okoli nas, če ne govorimo njihovega jezika. Vendar pa obstaja veliko vrst prevajalnikov. Nekateri se povežejo z internetom, drugi pa ne. Torej, katero možnost bi morali izbrati?

Kaj je naprava / program za prevajanje jezikov?
Če bi v iskalnik vtipkali "ročni prevajalnik" ali "žepni prevajalnik", bi verjetno dobili veliko podobnih rezultatov. Če smo natančni, bi dobili veliko povezav s pripomočki, ki so videti kot MP3 predvajalniki ali diktafoni.

Nekatero od najdenih prevajalnikov bodo dvosmerni, drugi bodo delovali samo v eno smer. Toda večina jih bo imela podoben mehanizem. Z drugimi besedami, pritisnete gumb, spregovorite v pripomoček in nato počakate, da prevede to, kar ste rekli.

Torej, ali je to prevajalska aplikacija?
Z eno besedo, ne. Prevajalnik v obliki aplikacije so ravno to - aplikacije. Namestimo jih na pametno napravo in jih uporabimo, ko smo zunaj. In teh aplikacij je kar nekaj. Vendar pa aplikacije niso toliko boljše od pripomočkov za prevajanje. Pravzaprav imajo kar nekaj napak. Ena večjih je njihova okornost, nepraktičnost in njihova baterija.

Svoje pametne naprave običajno uporabljamo za marsikaj. Dober tablični računalnik lahko na primer deluje kot fotoaparat, GPS, bralnik digitalnih knjig in osebni računalnik. Enako lahko rečemo za pametne telefone. Toda večina pametnih naprav za začetek nima zmogljive baterije. Še pomembneje je, da se baterija hitro izprazni, če uporabljamo več aplikacij hkrati, kar večina ljudi že redno počne.

Prevajalnik v obliki samostojne naprave teh težav nima. Je vsestranski, enostaven za uporabo in ima dolgo življenjsko dobo baterije. Poleg tega je dovolj majhen, da ga lahko nosimo v žepu srajce.

Različne vrste prevajalnih naprav.
Zdaj, ko smo ugotovili, da naprave prevladujejo nad aplikacijami, bi morali razpravljati o različnih vrstah prevajalcev. Nekateri med njimi so dvosmerni prevajalci, ki delajo tako brez povezave kot prek spleta. Drugi delujejo v eno smer in imajo samo možnost brez povezave. Ustrezni prevodi so koristni v situacijah na delovnem mestu za vzpostavljanje odnosov in mreženje. Spletni prevajalci si pri prevajanju pomaga z internetom. Nekateri od teh pripomočkov imajo zaslon, na vrhu zaslona pa lahko vidimo simbol Wi-Fi-ja. Te naprave se povežejo z najbližjim omrežjem Wi-Fi, zato so odlične za kraje, kot so kavarne, bari in nakupovalna središča. Problem lahko nastane, ko v bližini ni nobenega Wi-Fi-ja. Na srečo je nekaj proizvajalcev teh pripomočkov to upoštevalo. Zato lahko najdemo nekaj naprav, ki uporabljajo internetne kartice SIM. Preden se poglobimo v prevajalnike brez povezave, moramo opozoriti na eno stvar. Večina današnjih prevajalcev dejansko uporablja spletno funkcijo. Ali pa se vsaj lahko povežejo s pametno napravo in tako uporabljajo internet.

Seveda se ti pripomočki še vedno imenujejo prevajalci brez povezave. Njihova glavna naloga je delo brez uporabe interneta. Z drugimi besedami, v spominu že imajo vse, kar potrebujejo. Dodana internetna povezava je na voljo bodisi za boljše prevode bodisi za posodobitev programske opreme.
Ti prevajalci imajo običajno (vendar ne vedno!) vnaprej nameščeno ogromnega število jezikov. Nekaj sodobnih modelov ima lahko tudi do 80 jezikov!