Proti komarjem pri kampiranju

Proti komarjem pri kampiranju
Proti komarjem pri kampiranju

09. 09. 2020 12:07 Komarniki Slovenija Vir: zunti.si

Kampiranje na morju ali v gorah je lahko čudovito doživetje.

Biti s stiku z naravo je za nekatere izjemno sproščujoče in uživajo v tem maksimalno. A hitro lahko prijetno vzdušje pokvarijo male leteče živalice. V nadaljevanju vam bomo predstavili, kako se pred njimi najbolje zavarovati. 

Mreža proti komarjem je verjetno najpomembnejši način za ohranjanje zdravja, še posebej če potujete v tropske države (da ne omenjamo, da boste lahko tako mirneje spali). 

Izberite tesno prepleteno belo mrežo, ki bo dovolj velika, da jo lahko zavežete pod posteljo. Mreža mora biti izdelana iz trde bombažne ali sintetične niti, da omogoča gibanje zraka ko ste v postelji. Bela mreža vam omogoča, da v ozadju vidite komarje in druge žuželke. Pri drugih barvah je vidljivost žuželk manjša oziroma težja. Mreža z 285 luknjami na kvadratni centimeter bo preprečila, da bi se do vas prismuknil tudi najmanjši komar. (Število lukenj na kvadratni centimeter lahko ugotovite tako, da pomnožite število lukenj po dolžini kvadratnega centimetra mreže in število lukenj po višini.)

Različni slogi mrež proti žuželkam za pritrditev na postelje nudijo različne ravni zaščite. Pravokotne posteljne mreže so odlična izbira, saj zmanjšujejo možnost dotika mreže med spanjem. Verjetnejše je, da se dotaknete mreže medtem ko spite pod stožčasto mrežo, ki bi žuželkam teoretično lahko omogočila ugriz.

Mreže, obdelane z insekticidi so učinkovitejše od neobdelanih mrež. Mreže, obdelane z insekticidom, kot je permetrin, uničijo žuželke ob stiku. Nekatere posteljne mreže so predhodno obdelane ali pa jih lahko obdelate sami, tako da mrežo postelje namočite v raztopino permetrina, ki je na voljo v številnih popotniških zdravstvenih ambulantah in trgovinah z zunanjo opremo.

Zaključimo lahko, da je možnosti izbire komarnikov pri kampiranju več. Svetujemo komarnike, ki so beli, so obdelani z insekticidi in imajo pravokotno obliko v primeru da izberete komarnike za posteljo. Vaše kampiranje bo tako bolj varno in sproščeno.