Skolioza – težave s hrbtenico

Skolioza – težave s hrbtenico
Skolioza – težave s hrbtenico

22. 06. 2020 08:15 skolioza Slovenija Vir: corpus.si

Hrbtenica je nedvomno med pomembnejšimi deli telesa, zato je treba stalno skrbeti, da je v kar se da dobrem stanju.

 Žal pa hrbtenico pogosto močno obremenjujemo, tudi če se tega morda niti ne zavedamo. Pri dolgotrajnem sedenju se recimo lahko počutimo udobno, a hrbtenico silimo v napačen položaj. Prav tako pride lahko do obrabe in poškodb pri rekreativnih in športnih dejavnostih, pomembno vlogo pa imajo pri zdravju hrbtenice še prirojene težave oziroma težave, ki izvirajo iz rasti in razvoja hrbtenice.

Med najbolj izrazitimi težavami te vrste je gotovo skolioza. Ta pomeni stransko ukrivljenost hrbtenice, pokriva pa nekoliko širši nabor morebitnih vzrokov. Sama ukrivljenost hrbtenice namreč ni bolezen, temveč znak drugih težav. V nekaterih primerih dopušča skolioza zelo dobre rešitve, ni pa to nujno. Včasih nastane zaradi prirojenih motenj v razvoju hrbtenice ali zaradi kakšnih poškodb, takrat ne moremo enostavno ukrepati s fizioterapijo. Če pa gre za motnjo v delovanju mišic, lahko težave nekoliko lažje naslovimo. Vsekakor pa terja skolioza dovolj pozornosti in hitro ukrepanje.

Skolioza s časom napreduje, še posebej v obdobju hitre rasti hrbtenice. Na to se najbolje odzovemo s skrbjo za zdravo telo, pogosto je priporočljivo okrepiti mišice v hrbtu in ramenih. V času rasti hrbtenice se skolioza odpravlja tudi s steznikom, v hujših primerih pa pridejo v poštev bolj invazivni posegi.

Na zdravje hrbtenice lahko sami vplivamo tako, da vzdržujemo zdrav življenjski slog in okrepimo svoje telo, da lažje prenaša redne in nepričakovane obremenitve. Predvsem se izogibamo dolgotrajnemu sedenju, prav tako sklanjanju ali dvigovanju težkih predmetov. Na ta način lahko poskrbimo za dobro preventivo, čeprav se seveda ne moremo povsem izogniti možnosti za nastanek kakšnih poškodb ali za razvoj prirojenih težav. Lahko pa z zdravim in krepkim telesom tudi te tegobe lažje prenašamo in morda naposled lažje odpravimo, če se odločimo za zdravljenje.