Obnoviti ali zamenjati strešno konstrukcijo?

Obnoviti ali zamenjati strešno konstrukcijo?
Obnoviti ali zamenjati strešno konstrukcijo?

03. 09. 2020 13:26 Tesarstvo Slovenija Vir: tesarstvozerjal.si

Strešna konstukcija je temelj vaše strehe, zato mora biti trdna, kakovostna in vzdržljiva

Po nekaj časa je treba strešno konstrukcijo zamenjati. A vprašanje je, ali jo samo obnoviti, ali pa jo kar v celoti zamenjati. Ker je obnova in tudi zamenjava konstrukcije velik finančni zalogaj, se moramo odločiti skrbno in previdno. Vendar si lahko prihranimo veliko več časa in skrbi, če raje strešno kritino zamenjamo v primeru da je trenutna zastarela in potencialno hitro nevarna. V nadaljevanju si preberite naš nasvet glede tega problema in upamo, da se boste pravilno in racionalno odločili glede na stanje vaše nepremičnine. 

Strešno konstrukcijo se lahko izdela iz več materialov. Lahko je iz kovine, betona ali lesa. Materiali pa se uporabljajo pri različnih objektih drugače. Strešna konstrukcija hiš je po navadi iz lesa (smrekovega ali les jelke). Seveda pa je pri strehi zelo pomembno, da sledi vsem standardom in zahtevam glede nosilnosti. Prav tako pa je pomembno, da je všeč lastniku nepremičnine. 

Pozornost pa je treba nameniti tudi zaščiti lesa, iz katerega je narejena strešna kritina, saj lahko konstrukcijo napadejo leseni škodljivci. Da se vsem tegobam izognemo, je potrebno, da je les ves čas suh. Če bo les vlažen, je večja verjetnost, da bodo na njem nastale glive in s tem lahko postane les črviv. Enako moramo poskrbeti, da les ne bo izpostavljem prevelikim vremenskim vplivom - še posebej na zunanjem delu, ki ga moramo še ekstra zaščititi s posebnimi premazi in laki. 

Ko se torej vprašamo, ali želimo obnoviti ali zamenjati strešno konstrukcijo, je najbolje vprašati strokovanjaka za tesarstvo. Tesar vam bo znal najboljše pomagati pri tem vprašanju po tem, ko si ogleda trenutno stanje. Če so poškodbe lesa manjše in je konstrukcija še močna in stabilna, potem je ni treba menjati. V nasprotnem primeru se poleg strešne kritine zamenja tudi strešna konstrukcija.