Strešne kritine v široki ponudbi

Strešne kritine v široki ponudbi
Strešne kritine v široki ponudbi

22. 06. 2020 08:16 strešne kritine Slovenija Vir: aerodek.si

Za streho je treba zelo dobro poskrbeti, saj nas bo ščitila pred vremenskimi vplivi, predvsem pred padavinami.

 Pri tem gotovo mislimo na dolga leta, pravzaprav desetletja, zato je treba že v izhodišču zagotoviti popolno zanesljivost in vzdržljivost strehe. Največji vpliv na to ima bržkone kritina, ki jo moramo torej zelo premišljeno izbrati.

Na voljo imamo zelo raznolike strešne kritine. To je povsem jasno že, če se ozremo po strehah stavb okoli nas – srečujemo raznorazne izvedbe, ki so si že na pogled različne. Še več razlik najdemo, če se lotimo brskanja po ponudbi trgovcev. Najprej se kritine ločijo glede na materiale, nato pa imamo na voljo nepregledno množico modelov. Kaj torej izbrati? Odločitev verjetno ne bo lahka, saj se je treba orientirati po številnih faktorjih, ki odločajo o končnem učinku.

Gotovo se najprej obravnava strešne kritine na podlagi uporabljenih materialov, saj ti v največji meri odločajo o končnih lastnostih strehe. Poleg tega imamo v nekaterih primerih določene omejitve in ne moremo uporabiti kar vsakega materiala. Opečnati strešniki so recimo precej težji in zahtevajo vzdržljivo nosilno konstrukcijo, medtem ko so strešne kritine iz umetnih materialov zelo lahke in jih brez skrbi namestimo tudi na druge objekte. Imajo pa opečnate kritine druge prednosti, so zelo odporne na obremenitve, odlično se obnesejo v zahtevnih razmera, predvsem pa prepričajo na dolgi rok. Poleg glinenih kritin so na voljo tudi betonski strešniki, ki so lahko včasih dobra izbira, zelo priljubljena pa je še pločevinasta kritina. Vedno bolj stopajo v ospredje strešne kritine iz plastike, ki so lahko zelo uporabne, čeprav imajo določene pomanjkljivosti.

Ponudba je torej zelo široka, zato odločitev verjetno ne bo enostavna. Presoditi je treba prednosti in slabosti posameznih materialov, nato pa upoštevati tudi lastne želje in potrebe. V vsakem primeru pa kupimo preverjen in cenjen model, na tem področju gotovo ni pametno varčevati.