Medicinske rokavice zagotavljajo ustrezno zaščito

Medicinske rokavice zagotavljajo ustrezno zaščito

22. 08. 2023 13:43 COMBIC d.o.o. Spletna trgovina Vir: www.combic.si

Medicinske rokavice so splošno razširjen pripomoček, ki ga uporabljamo v medicini, fizioterapiji, zobozdravstvu in ostalih vejah zdravstva, v zadnjem času pa ima nesterilne medicinske rokavice vse več ljudi tudi doma. Medicinske rokavice pridejo prav pri prvi pomoči ali drugih stvareh, kjer je potrebna higiena in moramo preprečiti, da pride do okužb.  Higiena je ključnega pomena za zdravo bivanje, obenem pa je še toliko bolj pomembna, če pride do določenih ran ali poškodb, kjer lahko hitreje pride do okube. Nujno je torej, da uporabljamo medicinske rokavice, ki bodo preprečile morebitne okužbe in zagotovile varnost in higieno vseh udeležencev.

V osnovi delimo medicinske rokavice na pregledne in kirurške rokavice. Pregledne rokavice so lahko sterilne ali nesterilne in kot že ime pove, so namenjene pregledu, zdravstveni negi in diagnostiki. Z njimi se zaščiti tako bolnik, kot tudi zdravstveni delavec, saj prepreči prenos bolnišničnih in ostalih okužb med bolniki in zdravstvenim osebjem. Nesterilne pregledne medicinske rokavice imamo lahko tudi doma in jih imamo tako vedno pri roki, v kolikor se zgodi manjša nesreča, ko lahko sami nudimo prvo pomoč ali zgolj pregledamo rano za oceno poškodbe. Kirurške medicinske rokavice so namenjene zgolj za profesionalno uporabo in sicer med operativnim posegom, saj preprečujejo vnos mikroorganizmov v telo in zaščitijo bolnika.

Medicinske rokavice iz naravnih in umetnih materialov

Medicinske rokavice so stvar, brez katere si ne moremo predstavljati operativnih posegov, pregledov v različnih zdravstvenih ustanovah, fizioterapij in drugih stvari, kjer je pomembno, da ne pride do okužb med bolniki in zdravstvenim osebjem. Poznamo več različnih vrst medicinskih rokavic, v osnovi pa so lahko tako iz naravnih kot umetnih materialov.

Lateks je najbolj poznani naravni material, ki ga pridobivajo iz drevesa kavčukovca, takšne medicinske rokavice pa so elastične in udobne za nošenje. Med umetnimi materiali sta največkrat uporabljena vinil, ki ima nizko ceno, a je slabo elastičen in nitril, ki je mehansko zelo trpežen in nudi kakovostno zaščito pred pretrganjem medicinskih rokavic.