Medicinske rokavice zagotavljajo zaščito bolnika in osebja

Medicinske rokavice zagotavljajo zaščito bolnika in osebja

29. 05. 2023 14:08 COMBIC d.o.o. Zdravje Vir: www.combic.si

Medicinske rokavice so splošno razširjen pripomoček, ki se v večini uporablja v različnih panogah zdravstva od zobozdravstva, kirurgije do fizioterapij, jih pa lahko uporabljamo tudi doma. Ključna naloga medicinskih rokavic je preprečevanje okužb med osebami, v kolikor gre za zdravstvo med bolniki in zdravstvenim osebjem, seveda pa enako velja tudi doma med starši in otroci ali partnerji.

Medicinske rokavice torej zagotavljajo higieno in ustrezajo vsem zahtevanim evropskim standardom, tako da smo lahko med uporabo popolnoma mirni. Narejene so lahko iz različnih materialov, od lateksa, ki je naravni material do nitrila, ki je sintetičen in zelo trpežen material, vse je odvisno od naših želja in potreb.

Medicinske rokavice – pregledne in kirurške

Medicinske rokavice lahko uporabljamo za različne stvari, lahko so sterilne ali nesterilne, odvisno, kakšno delo v zdravstvu opravljamo. V grobem delimo medicinske rokavice na pregledne in kirurške rokavice. Kot že ime pove, je osnovni namen pri preglednih rokavicah preprečevanje okužb med bolniki in zdravstvenimi delavci pri različnih pregledih, negi in diagnostiki, kjer se lahko zgodi bolnišnični prenos okužbe. Kirurške rokavice so namenjene zaščiti pacienta med operacijo oziroma operativnim posegom, kjer lahko pride do vnosa mikroorganizmov in posledično okužbe bolnika.

Ne glede na to, za katere rokavice se bomo odločili, lahko izberemo različne barve ter se odločamo med rokavicami iz naravnih in umetnih materialov. Vsak material ima svoje prednosti, zato je pomembno, da rokavice izberemo glede na delo, ki ga opravljamo oziroma namen za katerega kupujemo medicinske rokavice. Medicinske rokavice so lahko sterilne ali nesterilne, po navadi so namenjene enkratni uporabi, po kateri rokavice zavržemo. V kolikor gre za nesterilne rokavice so pakirane po več kosov skupaj, v kolikor pa potrebujemo sterilne rokavice, so po navadi pakirane v parih. Vse rokavice ustrezajo vsem evropskim standardom, so preverjene in pripravljene za uporabo ter zaščito vseh vpletenih od zdravstvenih delavcev do pacientov. Poskrbimo za zaščito in varnost.