Društvo jadralnih padalcev Polet, Nova Gorica Šport in rekreacija

O podjetju

Društvo Polet Nova Gorica je bilo ustanovljeno 18.2.1989. S pomočjo sponzorjev smo si v letu 1990/91 uredili klubske prostore v hangarju Loke, pod vzletiščem Lijak, kjer so se pred in po letenju, pa tudi ob deževnih popoldnevih družili ljubitelji letenja z obeh strani meje. V neposredni bližini smo imeli urejeno pristajališče . Zaradi UKV in telefonske povezave je prisotnost kluba na pristajalnem prostoru pripomogla tudi k varnejšemu letenju oziroma boljšemu komuniciranju v primeru nesreče.

Sčasoma je inšpektor za kmetijstvo uporabo pristajališča, ki ga pred tem ni nihče uporabljal in obdeloval, prepovedal in zemljišče so preorali. Prisiljeni smo bili uporabljati novo pristajališče ob cesti Ajdovščina – Nova Gorica pri izvozu za Šmihel. Uporaba klubskih prostorov v hangarju Loke je tako postala nepraktična, zato so nam sponzorji prostore, ki smo jih uporabljali brezplačno, odvzeli. Aktivnost kluba je začasno zamrla. V tem času tekmovalci tekmujejo pod okriljem različnih slovenskih društev. Pomembno vlogo odigrajo padalci združeni v planinskem društvo, odsek jadralni padalci »POLET« Povzetek delovanja odseka je na kratko strnil Peter Podgornik, ki je že od začetka aktivni padalec in gorski reševalec.

Aktivnost odseka jadralnih padalcev pri planinskem društvu Nova Gorica

Nedvoumno je Ferdo Golob eden od začetnikov tega športa na Goriškem, saj je začel s skoki z gora že v drugi polovici osemdesetih let. Njegovo početje na planinskih turah doma in v tujini je marsikomu odprlo pot , da vstopi v nove dimenzije, o katerih je lahko le sanjal. Skupini planincev, ki jim je bil Ferdo tudi inštruktor, se je leta enaidevetdeset pridružila še peščica alpinistov, ki je za seboj potegnila plaz somišljenikov. Kandidatov je bilo veliko, padal za učenje pa premalo. Spet se je izkazal Ferdo in nesebično posojal padala in ostalo opremo. Ker so alpinisti tudi improvizatorji, se je kmalu letelo v predelanih plezalnih pasovih z alpinistično zaščitno opremo in vsemi možnimi padali, ki so jim prišla v roke.

Februarja leta dvaindevetdeset sta Hvala in Podgornik pod pokroviteljstvom bovškega padalskega kluba opravila izpit za jadralna padalca. Na planinskem društvu se je porodila ideja o ustanovitvi odseka jadralnih padalcev, ki bo s primerno organiziranostjo pomagal začetnikom, organiziral srečanja, izobraževanja itd. Že ob ustanovitvi je odsek štel preko dvajset članov iz vrst planincev in alpinistov. Zaživel je s polno paro, člani so uredili potrebna zavarovanja za primere nesreč, leteli na raznih srečanjih padalcev doma in v tujini, kupili šolsko padalo, šolali mlade itd. Odkrito in očiščeno je bilo nekaj novih startov v okolici, kljub temu je start na Lijaku ostal najbolj priljubljen. Marsikatera opravljena planinska tura ali preplezana stena je bila poplačana s poletom v dolino. V času delovanja odseka so bili dvakrat organizirani izpiti za pridobitev naziva jadralni padalec, en član odseka je opravil izpit za tandem pilota.

Člani odseka so redno sodelovali na raznih kombiniranih tekmah od triatlona do dekatlona, Tjaša Jug in Ajo Slamič,sta se iz mednarodnih tekm vračala z dobrimi rezultati. Poleg lepih trenutkov, ki jih ponuja letenje, so člani odseka skupaj z drugimi pomagali veliko ponesrečenim padalcem na našem področju. Aktivnost odseka je na pragu novega tisočletja počasi zamrla. Najbolj aktivni so zaradi višjih ciljev prestopili v aktivne jadralnopadalske klube, kjer so lažje uresničili svoje cilje. Nekateri so prenehali, nekateri pa še vedno letijo in delijo srečo z ptiči, navijajo v termičnih stebrih, preletavajo vedno večje razdalje, občudujejo zahod sonca in čudovite barve odhajajočega dne.

V letu 1998 klub ponovno začenja z aktivnim delovanjem. Skupaj z mestno občino Nova Gorica smo pristopili k projektu za ureditev dovoljenj. Društvo postane član še Zveze za Tehnično Kulturo Nova Gorica. Društvo začne z aktivnim delom izobraževanja, tekmovanja in organizacijo tekmovanj v preletih in v natančnem pristajanju. Leta 2000 kandidiramo in za organizacijo svetovnega prvenstva v natančnem prvenstvu. Organizacijo dobimo in uspešno izpeljemo avgusta 2003. V tem času imamo v društvu velik prirast mladih pilotov, starejši piloti se odločajo za tandemske izpite, nekateri še za inštruktorske.

Cilji društva se skozi leta ne spreminjajo in ostajamo zvesti načelom, združevanje prostih letalcev neglede na državne meje z namenom izobraževanja za varno letenje in vzgajanje mladih dobrih tekmovalcev.

Tekmovalci, ki so v društvu POLET dosegali visoke rezultate

Tjaša Jug- preleti , državna prvenstva , svetovni pokal med leti 1995 in 1997
Tomaž Gorišek.- pika državna prvenstva, evropska prvenstva od 1990 do 2003
Aljaž in Urban Valič - preleti od leta 1999 do leta 2002
Primož Podobnik- preleti od leta 1999, trenutno najboljši tekmovalec, ki se udeležuje državnih in odprtih državnih prvenstev ter tekm PWC.

Društvo jadralnih padalcev Polet, Nova Gorica

Ponudba

Tečaji


Šola letenja z jadralnimi padali POLET Nova Gorica

1. Intenzivni tečaji 2. Majhne skupine 3. Individualni pristop 4. Učbenik

Začetni tečaj

- 6-...Ogled ponudbe

Tandemski poleti


Letenje z jadralnim padalom je od vsega letalstva najbližje tistemu kar doživljajo ptice. Preletavanje pobočij in uživanje ob pogledih na okoliške hribe je tisto, kar želijo mnogi. Najhitr...Ogled ponudbe

Pošlji povpraševanje Društvo jadralnih padalcev Polet, Nova Gorica

( * ) Označena polja so obvezna

Poročaj o napaki

V primeru napačnih informacij prosimo za popravek. Hvala!

( * ) Označena polja so obvezna

Kontaktni podatki

  • Ime Društvo jadralnih padalcev Polet, Nova Gorica
  • Polno ime DRUŠTVO JADRALNIH PADALCEV POLET NOVA GORICA
  • Davčna številka 32350848 SI32350848
  • Matična številka 1872753000
  • Davčni zavezanec Ne