Arheološke izkustvene delavnice za otroke Izobraževanje

O podjetju

ARHEOLOŠKE IZKUSTVENE DELAVNICE ZA OTROKE

V podjetju ArheoVed se od leta 2011 ukvarjamo z različnimi vrstami arheoloških raziskav ter z izvajanjem izkustvenih delavnic za vrtce, osnovne in srednje šole. Programe oblikujemo v sodelovanju z učiteljicami, saj želimo otrokom na čim bolj kakovosten in ustvarjalen način približati kulturno dediščino. Poseben poudarek je na poznavanju domačega kraja. Vsebino prilagajamo starosti in predznanju otrok. Programe izvajamo v vaših ustanovah.

"Rada raziskujem sledove preteklosti, ki so zakopane pod našimi nogami… S svojim delom želim izkazati spoštovanje do ljudi preteklosti. Kajti oni so iz roda v rod ustvarjali znanja, na katerih gradimo danes" mag. Pavla Peterle Udovič

 

ARHEOLOSKE-IZKUSTVENE-DELAVNICE-ZA-OTROKE

Slovenija leži na pomembnem evropskem križpotju. To se odseva tudi v naši bogati kulturni dediščini.

V podjetju želimo prispevati k njenemu sprejemanju in pozitivnem vrednotenju. To dosegamo z različnimi predagoškimi in prostočasnimi programi ter kvalitetnim in hitrim izvajanjem arheolških raziskav.

S svojimi pedagoškimi programi želimo doseči tudi manjše šole, ki so oddaljene od mestnih središč. Ker nočemo, da učenci porabijo tudi do polovico šolskega dneva za vožnjo, temveč ta čas izkoristijo za izkustveno učenje, smo mobilni in obiskujemo šole po Sloveniji. Temeljimo na kakovostni, raznovrstni vsebini, posredovani z inovativnimi pristopi. To dosegamo tudi s tem, da vse programe izvaja arheologinja z bogatimi izkušnjami.

Več na uradni spletni strani ArheoVed.si

ARHEOLOŠKE-IZKUSTVENE-DELAVNICE-ZA-OTROKE

Raziskave in delavnice

V podjetju izvajamo kakovostne arheološke raziskave v sprejemljivih in razumnih časovnih okvirih. Skozi različne arheološke delavnice širimo znanje o kulturni dediščini in njenem pomenu med otroki, mladimi in odraslimi.

Gostovanja

S svojimi programi gostujemo v vrtcih, osnovnih šolah, knjižnicah ter kulturnih in turističnih prireditvah. Gostovanja izvajamo tudi v šolah in vrtcih z manjšim številom učencev, ki so bolj oddaljene od večjih središč s številnimi muzeji in galerijami.

Informacije

V podjetju izdajamo krajše poljudne zloženke, brošure in knjižice za širšo javnost in predvsem za osnovnošolce. Ti tako pridobivajo strnjene poglavitne in verodostojne informacije o arheološki dediščini Slovenije.

 

 

Ponudba in storitve

ARHEOLOŠKE IZKUSTVENE DELAVNICE ZA OTROKE

PROGRAMI ZA OTROKE:

 

1. Delavnica - Začutimo Emono

Predstavitev

V prvem delu doživljajsko-ustvarjalne delavnice udeleženci s pomočjo različnih učnih pripomočkov spoznajo znamenite arheološke najdbe iz Emone. V drugem delu v peskovnikih z neoporečno mivko previdno očistijo različne najdbe, jih sestavijo, zlepijo in okrasijo z emonskimi okrasi. Program vodi arheologinja, ki je izkopavala Emono.

 

2. Delavnica - Arheolog Raziskovalec

Predstavitev

Doživljajsko-raziskovalna delavnica, v okviru katere se učenci urijo v iskanju podatkov ter navajanju virov. Učenci v skupinah ob pomoči literature, ki jo izvajalec prinese s sabo, in delovnih listov raziskujejo in spoznavajo različne vrste najdb. Na koncu si medsebojno predstavijo rezultate svojih raziskav in uporabljeno literaturo.

 

3. Delavnica - Prevozna sredstva v preteklosti

Predstavitev

Multimedijska predstavitev prazgodovinskih arheoloških obdobij in značilnih najdb, življenjski vsakdan v prazgodovinskih naseljih. So trgovcem in popotnikom reke, morja in visoka gorovja prestavljali nepremagljivo oviro? Ali so jih in kako so jih premagovali? (45–60 min.)

V doživljajsko-ustvarjalni delavnici udeleženci sestavijo repliko najstarejšega voza na svetu. Izdelek obdržijo (45–90 min.).

 

4. Delavnica - Življenje v prazgodovini

Predstavitev

Multimedijska predstavitev prazgodovinskih arheoloških obdobij in značilnih najdb, življenjski vsakdan v prazgodovinskih naseljih. Kako so se oskrbovali z vodo, kje so postavljali vasi? Kako se je prenašalo znanje? Udeleženci si od blizu ogledajo replike različnih predmetov (45–60 min.).

V doživljajsko-raziskovalni delavnici udeleženci spoznajo načine pridobivanja in priprave hrane v prazgodovini. Srečajo in spoznajo različne obrti, ki so bile del vsakdana.

 

 

5. Delavnica - Oblečeni po zadnji modi

Predstavitev

Multimedijska predstavitev arheoloških obdobij in značilnih najdb, s poudarkom na okrasnih predmetih in delih noše (fibule, igle, pasovi). Udeleženci spoznajo začetke modnih smernic. Od blizu si lahko ogledajo replike različnih fibul (45–60 min.).

V doživljajsko-ustvarjalni delavnici udeleženci iz gline izdelajo jagode, jih pobarvajo in nanizajo v ogrlice. Izdelek obdržijo (45–90 min.).

 

6. Delavnica - Lonček skuhaj

Predstavitev

Multimedijska predstavitev arheoloških obdobij in značilnih najdb, s poudarkom na lončenih izdelkih skozi različna časovna obdobja. Udeleženci spoznajo razlike med kuhinjsko in namizno lončenino. Spoznajo različne načine okraševanja glinenih posod. Nekaj predmetov lahko primejo v roke (45–60 min.).

V doživljajsko-ustvarjalni delavnici udeleženci izdelajo svoje glinene posode. Izdelek okrasijo s poljubnimi okrasi. Izdelek obdržijo. Poskusijo izdelati lonček na lončarskem vretenu (45–60 min.).

 

7. Delavnica - Danes voda priteče iz pipe, kako pa je bilo nekoč?

Predstavitev

Multimedijska predstavitev oskrbe z vodo od prazgodovine do danes in ogled nekaterih najdb (45 min.). Raziskujemo različne vodne vire (vodnjak, izvir, potok, reka ipd.) v naši bližini in razmišljamo, ali so danes še primerni za uporabo (45–60 min.).

Sestavljanje rimskega vodnjaka iz lesenih elementov. Pri sestavljanju morajo otroci med seboj sodelovati, si pomagati. Izdelek obdržijo (45–120 min.).

 

8. Delavnica - Ali ste že izkopali dinozavre?

Predstavitev

Multimedijska predstavitev arheologije, arheoloških obdobij, značilnih in znamenitih najdb (45–60 min.). Udeleženci primejo v roke nekaj pravih najdb iz Narodnega muzeja Slovenije.

Udeleženci v premičnih peskovnikih z neoporečno mivko izkopavajo različne vrste najdb, jih očistijo, sestavijo in zlepijo. Tako sestavljene lončke ohranijo za spomin (90–135 min.).

Program za preostanek dneva lahko v sodelovanju z učitelji in učiteljicami pripravimo skupaj: na primer barvanje – poslikava lončkov s pradavnimi okrasi, že pripravljeni ArheoVedovi delovni listi in raziskovalne naloge (Arheolog – raziskovalec, Raziskujemo Emono), risanje situlskih motivov s tušem ipd. (45 min.).

 

Več o programih in slikah na uradni spletni strani ArheoVed.si ali na Facebook ali na Google+ ali pa kar na Youtube kanalu. Se vidimo!

Arheološke izkustvene delavnice za otroke

Ponudba

There are currently no added products.

Pošlji povpraševanje Arheološke izkustvene delavnice za otroke

( * ) Označena polja so obvezna

Poročaj o napaki

V primeru napačnih informacij prosimo za popravek. Hvala!

( * ) Označena polja so obvezna

Kontaktni podatki

  • Ime Arheološke izkustvene delavnice za otroke
  • Polno ime ArheoVed, raziskovanje in izobraževanje, Pavla Peterle Udovič s.p.
  • Davčna številka 11396415 SI11396415
  • Matična številka 6040110000
  • Davčni zavezanec Ne