Z avtom dostopna planinska koča, s kolesom dostopna planinska koča, postojanka na poti na triglav Planinske postojanke

O podjetju

Če radi planinarite in obiskujete gore potem ste na pravi strani!

Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju nudi vsem tistim, ki radi planinarijo, možnost obiska kar štirih planinskih postojank (mountain hut), katere so dostopne z avtomobilom in so postojanke na poti na Triglav ter ležijo v prečudoviti naravi!

Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju je eno izmed najstarejših planinskih društev, ki ljubiteljem gorskega sveta že dolga desetletja ponuja pomoč in usluge na njihovi poti v triglavsko pogorje, kjer ima v svoji lasti in upravljanju štiri planinske postojanke:

Društvo ni namenjeno le poslovanju koč, ampak skrbi za celoten spekter planinskih aktivnosti.

Člani skrbijo, da so planinske poti na njegovem območju varne, urejene in markirane.

Torej če bi radi obiskali postojanko na poti na Triglav ali pa se le pripeljali do planinske koče z avtom, potem obiščite eno od naših štirih postojank!

Ponudba in storitve

Koča stoji v prostrani kotlini s planino Na Kraju, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. Kočo je zgradila Bohinjska podružnica SPD na temeljih nekdanje avstrijske vojaške bolnišnice, v kateri so zdravili ranjene vojake v bojih na Krnu v 1. svetovni vojni. Kočo so odprli 7. avgusta 1932.

Koča je odlično izhodišče za Krnsko pogorje in ogled ostankov Soške fronte iz 1. svetovne vojne.

Dom stoji na mali terasi ob vznožju zahodnega pobočja Tosca tik nad Velim poljem. Prvo leseno kočo je zgradila Radovljiška podružnica SPD; v spomin na 100-letnico vzpona slovenskega pesnika Valentina Vodnika (1758-1819) na Mali Triglav, 20. avgusta 1795, so jo poimenovali Vodnikova koča; slovesna otvoritev je bila 19. avgusta 1895, kočo pa je upravljalo SPD. Leta 1909 so kočo razdrli, prestavili na današnje mesto, povečali in obili z lesom. Kočo so večkrat popravljali, vendar je počasi propadala. Po 2. svetovni vojni jo je prevzelo PD Bohinj-Srednja vas. Zaradi dotrajanosti koče in vedno večjega obiska so se odločili, da zgradijo novo postojanko. Gradili so jo v letih 1954 do 1958, slovesno pa odprli 31. avgusta 1958; ob otvoritvi so jo preimenovali v Vodnikov dom. Pozneje so dom večkrat popravljali in urejali notranjost, večjo obnovo pa so opravili leta 1986, ko so tudi kamnito fasado obložili s skodlami. Leta 1993 so vključili mobitel. Dom je odprt od začetka junija do sredine oktobra. V gostinskem prostoru je 50 sedežev; v 8 sobah je 22 postelj, na skupnem ležišču pa 31 ležišč; zimska soba z 10 ležišči; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo, tuš; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; tekoča voda, agregat za elektriko, mobitel. Planincem je na voljo topla in hladna hrana ter vrsta raznih napitkov.

Odlična postojanka na poti na Triglav!

Koča stoji na spodnjem delu prostrane planine Uskovnice, ki je jugovzhodni del planote Pokljuka nad Gornjo Bohinjsko dolino in dolino Voje. V bližini koče so številni pastirski stani, preurejeni v počitniške hišice. Kočo je zgradilo PD Bohinj-Srednja vas in jo slovesno odprlo 10. julija 1955. Leta 1965 so kočo obnovili in povečali. Leta 1981 so jo v spomin na borce Jeseniško-Bohinjskega odreda, ki so se bojevali tudi na tem območju, poimenovali po tem odredu. Spomladi 1994 so koči dali ime, ki ga uporabljajo obiskovalci. Koča je odprta celo leto. Koča je odprta za novoletne praznike in skozi celo leto ob lepih vikendih. V dveh gostinskih prostorih je 100 sedežev, točilni pult; v 16 sobah je 46 postelj; WC in umivalnica s toplo in mrzlo vodo v pritličju in nadstropju; gostinska prostora in spalne sobe so centralno ogrevane; tekoča voda, elektrika. Prostor je primeren za zaključene družbe (silvestrovanje…). V spomladanskem in jesenskem času je koča primerna za razne tabore (šolske…). Planincem je na voljo topla in hladna hrana ter razni napitki.

Koča dostopna z avtom!

Koča stoji ob robu gozda na začetku ledeniške doline Voje, po kateri teče rečica Mostnica. Tu se začenjajo travniki, kjer pasejo živino, na njih so vse do Zatrepa pod pobočjem Tosca stanovi, nekatere so preuredili v počitniške hišice. Kočo je zgradilo PD Bohinj-Srednja vas ob pomoči delovnih organizacij iz Bohinja, Kranja, Ljubljane in od drugod. Slovesno so jo odprli 22. julija 1982 in jo v spomin na Bohinjske prvoborce, ki so v drugi polovici leta 1941 dvignili vstajo v Bohinjskem kotu, poimenovali v Planinsko kočo Bohinjskih prvoborcev.

Spomladi 1994 so koči dali ime, ki ga uporabljajo obiskovalci. Koča je odprta za prvomajske praznike in lepe vikende v maju. Stalno se odpre začetek junija do konca septembra. Prav tako pa je odprta ob lepih vikendih v oktobru. Ob zadostnem št. prijav možnost silvestrovanja. V gostinskem prostoru je 70 sedežev, točilni pult; v 5 sobah je 16 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 24 ležišč; 2 WC, umivalnici in kopalnica s toplo vodo; v gostinskem prostoru kmečka peč; tekoča voda, agregat za elektriko. Planincem je na voljo topla in hladna hrana ter vrsta raznih napitkov.

Koča dostopna z avtom!

Z avtom dostopna planinska koča, s kolesom dostopna planinska koča, postojanka na poti na triglav

Ponudba

Koča pod Bogatinom


Kontakt: +386 (0)4 828 03 05 Kontakt PD: 031 341 821 E-pošta: kocapodbogatinom1@gmail.com

Kategorija: 1

Nadmorska višina: 1513 m

REZERVACIJA: https://www.alpsonline.org/re...Ogled ponudbe

Vodnikov dom na Velem polju


Kontakt: +386(0)4 828 03 04 Kontakt PD: 031 341 821 E-pošta: vodnikovakoca1@gmail.com

Kategorija: 1

Nadmorska višina: 1817 m

REZERVACIJA: https://www.alpsonline.org/r...Ogled ponudbe

Koča na Uskovnici


Kontakt: 031 341 814 Kontakt PD: 031 341 821 E-pošta: kocanauskovnici@gmail.com

Kategorija: II

Nadmorska višina: 1154 m

REZERVACIJA: https://www.pdsrednjavas.si/names...Ogled ponudbe

Koča na Vojah


Kontakt: 041 234 625 E-pošta: pd-srvas@siol.net

Kategorija: II

Nadmorska višina: 690 m  

Ležišča:

v sobah: 16 skupna: 24 zimska soba: 0 ...
Ogled ponudbe

Pošlji povpraševanje Z avtom dostopna planinska koča, s kolesom dostopna planinska koča, postojanka na poti na triglav

( * ) Označena polja so obvezna

Poročaj o napaki

V primeru napačnih informacij prosimo za popravek. Hvala!

( * ) Označena polja so obvezna

Kontaktni podatki

  • Ime Z avtom dostopna planinska koča, s kolesom dostopna planinska koča, postojanka na poti na triglav
  • Polno ime PLANINSKO DRUŠTVO SREDNJA VAS V BOHINJU
  • Davčna številka 55114695 SI55114695
  • Matična številka 5064376000
  • Davčni zavezanec Da