Apartmaji Koren, Vipava Turizem

O podjetju

Kakor Slovenija leži na sončni strani Alp, se tudi Vipava nahaja na sončni strani Vipavske doline, kar je zagotovo tudi eden izmed razlogov poselitve Ilirov in Keltov na tem območju v pred rimskem času. Od tu tudi izvor imena Vipava, kajti "vip" v keltskem jeziku pomeni "reka". Edina reka z deltastim izvirom v Evropi je ravno reka Vipava, zaradi česar mnogi imenujejo Vipavo kot slovenske Benetke (v Vipavi je kar 25 mostov).

najstarejši most za Lanthierjevem dvorcem

Kjer tja na vipavsko stran, vrata burji se odpro... In res je tako, saj pri nas velja rek "da ima burja mlade". In prav ta burja je, po ljudskem izročilu, pomagala krojiti svetovno zgodovino z posegom v boj med vojskama rimskega cesarja Teodozija in upornika Evgenija leta 394 v bitki pri Frigidu (Mrzli reki). Ta bitka velja za neposreden povod razpada rimskega cesarstva na dva dela. Kljub temu pa vipavska burja že stoletja ne more do živega vinski trti, ki ji ugodni vplivi sredozemske klime in rodovitna flišna tla ter znanje in ljubezen domačih vinogradnikov omogoča, da na njej zrase odlično grozdje, iz katerega nastajajo vsako leto vrhunska vina. O tem se velja prepričati. Da pa je vinogradništvo pomembna kmetijska in gospodarska panoga na vipavskem pa priča že leta 1894 ustanovljena vinska klet v Vipavi.

O zgodovinski pomembnosti Vipave pa priča vrsta gradov. Tu je bilo več premožnih plemiških družin: Herbersteini, Thurni, Edlingi, Baumkirchnerji in zadnja plemiška rodbina Lanthierji. O njihovem obstoju pričajo razvaline Starega gradu nad Vipavo, grad Tabor, Lanthierjev dvorec v središču Vipave, z baročno podobo v 18. stoletja ter v 17. stoletju zgrajen lovski dvorec Zemono, ki je danes ena redkih ohranjenih renesančnih stavb v Sloveniji. Danes pa lahko na tem razglednem ter romantičnem dvorcu zaljubljenci stopijo na skupno pot življenja. Za Vipavo so tudi zelo pomembni kamniti baročni dečki – putti, ki so "čuvali" grajski park, danes pa so razporejeni pred Lanthierjevem dvorcem.

 vipavski stari grad

Lanthierjev dvorec

Med posebne vrednote Vipave sodita dva izmed šestih sarkofagov v Evropi, ki ležita na vipavskem pokopališču od leta 1845, ko ju je iz Egipta dal pripeljati Anton Lavrin. Njuna starost pa je 4500 let. Kulturna dediščina kraja se na vsakem koraku prepleta z naravno lepoto Vipavske doline, ki se ji upravičeno pravi dežela sonca, sadja, vina in burje.

Za športa željne ljudi je pri nas poskrbljeno s plezalstvom, padalstvom, kolesarstvom (kolesarska pot), pohodništvom...

pogled na Vipavo z gradu v Ložah

V tej kratki predstavitvi je ostalo mnogo nenapisanega, zato naj vam bo v vzpodbudo odkrivanje še vseh ostalih pomembnih in lepih stvari in zato srčno upamo, da vas bomo nekega bližnjega dne zares lahko pozdravili z "dobrodošli v Vipavi!"

Apartmaji Koren, Vipava

Ponudba

Apartma Koren, Vipava

75,00EUR

Podfarovž 75€ 100€ - (2+1) 115€ - (2+1+1d)

Pod lipco 75€ 100€ - (2+1) 115€ - (2+1+1d)

Podskalca 75€ 95€ (2+1d)

Za tabrom 75€ 105€ - (2+1)...Ogled ponudbe

Soba Koren Vipava

45,00 EUR

ena oseba 45 eur dve osebi 60 eur

Domače živali po predhodnem dogovoru ‐ Sobe oddajamo od 16. ure na dan prihoda, do 10. ure naslednjega dne oz. po dogovoru

‐ Domače živali po predhodnem dogovoru&...Ogled ponudbe

Galerija podjetja

Pošlji povpraševanje Apartmaji Koren, Vipava

( * ) Označena polja so obvezna

Poročaj o napaki

V primeru napačnih informacij prosimo za popravek. Hvala!

( * ) Označena polja so obvezna

Kontaktni podatki

  • Ime Apartmaji Koren, Vipava
  • Polno ime Domen Koren - sobodajalec
  • Davčna številka 75739780 SI75739780
  • Davčni zavezanec Ne