Blejski otok Turizem

O podjetju

Blejsko jezero je ledeniška tvorba izpred nekaj deset tisoč let, današnjo obliko otoka pa so skozi stoletja izoblikovali človeški posegi. Nekatere arheološke najdbe dopuščajo možnost poselitve otoka že v mlajši kameni dobi – neolitiku, nedvomno pa je bil otok poseljen najkasneje v 7. stoletju pr. Kr. Manjše svetišče je bilo v tem času posvečeno Marijinemu rojstvu in je skozi stoletja preraslo v romarsko cerkev Matere Božje na jezeru. Blejsko posest je briksenškim škofom podaril cesar Henrik II. leta 1004. Briksenški škofje so bili tu zemljiški gospodje vse do leta 1688, ko je cerkev prešla pod ljubljansko škofijo.

Arheološke raziskave blejskega otoka v 60. letih 20. stoletja so potrdile obstoj več lesenih bivališč, najpomembnejše odkritje pa je bilo obsežno grobišče z več kot sto grobovi iz 8. in 9. stol. po Kr. Številni pridatki v posameznih grobovih potrjujejo obstoj staroslovanskega grobišča oziroma naselbine, ki sodi v krog kötlaške kulturne skupine.

Nedvomno je že v tem času na otoku stalo manjše svetišče, sprva posvečeno Marijinemu rojstvu. Prvotno leseno kapelo so pozneje pozidali v manjšo cerkvico s 

pravokotno, ravno krito ladjo in polkrožnim oltarnim prostorom – apsido. V pisanih virih se kapela prvič omenja leta 1185, ko je imela verjetno že vsaj dvoladijski prostor. Predvidevamo, da so jo povečali briksenški škofi, ki so leta 1004 posest dobili v dar od cesarja Henrika II., z nadaljnjimi darovnicami do leta 1073 pa so postali škofje zemljiški gospodje z obsežno posestjo tudi v gornjesavski dolini.

Škofje so iz svojih vrst imenovali na otoku prošta, ki je bil navadno najstarejši kanonik briksenške škofije. Proštova dolžnost je bila, da je vsako nedeljo, na zapovedan praznik in dvakrat med tednom v cerkvi opravil božjo službo. Ker ni bival na Bledu, ga je nadomeščal njemu podrejeni in od briksenškega ordinariata potrjeni namestnik – kaplan.

Škofje so zaradi otoka večkrat prišli v spor z Oglejem, saj je ozemlje južno od Drave sodilo v okvir oglejskega patriarhata. Prvič so spor uspešno rešili v korist briksenške škofije sredi 15. stoletja. Po ustanovitvi ljubljanske škofije leta 1461 so se spori z Briksnom nadaljevali vse do leta 1688, ko je cerkev dokončno prešla pod ljubljansko škofijo.

Blejski otok

Ponudba

Potičnica


V POTIČNICO Blejski otok Vas vabimo na tradicionalno slovensko POTICO raznovrstnih okusov. S poticami po Vaši izbiri pripravimo pogostitve ob porokah, poslovnih srečanjih, praznikih in drugih priložnostih.

...
Ogled ponudbe

Hotel


Nastanitev Old Parish House ponuja nočitev z zajtrkom, 100 m od Blejskega jezera in v neposredni bližini cerkve sv. Martina. Uživate lahko v baru v sklopu nastanitve, na voljo pa je tudi brezplačno zasebno p...Ogled ponudbe

Prodajna galerija


Slovenska umetnostna obrt živo predstavlja dediščino preteklega in našega časa. Rokodelci s svojimi spretnimi rokami ohranjajo izdelavo uporabnih in okrasnih izdelkov iz naravnih snovi – lesa, glin...Ogled ponudbe

Poroke


Možnost poroke na Blejskem otoku.

Katoliške poroke: v soboto ob 13.00 in 17.00 oziroma po dogovoru

Evangeličanske poroke: v petek ob 15.00 in 17.00&n...Ogled ponudbe

Bogoslužje


Naročilo preko spleta ali osebno v župnijski pisarni Župnije Bled vsak ponedeljek od 8.00 do 10.00.

Možni dodatni termini: vsak dan ob 7.30 po predhodnem dogovoru z Župnijo Bled.

Ogled ponudbe

Dediščina


Cerkev Matere Božje na jezeru

Manjše svetišče, posvečeno Marijinemu rojstvu, je na otoku stalo že v 8. st. Prvotno leseno kapelo so pozneje pozidali v cerkvico, ki so jo kasneje ...Ogled ponudbe

Pošlji povpraševanje Blejski otok

( * ) Označena polja so obvezna

Poročaj o napaki

V primeru napačnih informacij prosimo za popravek. Hvala!

( * ) Označena polja so obvezna

Kontaktni podatki

  • Ime Blejski otok
  • Polno ime Blejski otok, družba za storitve, d.o.o.
  • Davčna številka 13782061 SI13782061
  • Matična številka 2039702000
  • Davčni zavezanec Da