Toplotne črpalke za ogrevanje uporabljajo obnovljive vire iz okolice

Toplotne črpalke za ogrevanje uporabljajo obnovljive vire iz okolice

29. 02. 2024 12:52 Gipo d.o.o Spletna trgovina Vir: www.biodom27.si

Živimo v času, ko je skrb za okolje izjemno pomembna, zato je nujno, da poizkušamo na vseh področjih delovati v skladu z naravo, poskrbeti za okolju prijazno delovanje in omogočiti uživanje v naravi tudi naslednjim generacijam. Vse naštete stvari so pomembne tudi pri različnih sistemih za ogrevanje in hlajenje, saj so v zadnjem času ravno zaradi univerzalnosti sistema in ekološkega delovanja toplotne črpalke prevzele primat na področju različnih sistemov za ogrevanje in hlajenje objektov.

Toplotne črpalke so kakovostne in učinkovite rešitve za ogrevanje objektov, ki za svoje delovanje uporabljajo obnovljive vire iz okolice. Voda, zemlja ali zrak so energenti, ki jih je veliko v naši okolici, obenem pa so povsem brezplačni, kar pomeni, da privarčujemo pri mesečnih stroških ogrevanja. Toplotne črpalke za delovanje uporabljajo obnovljive vire, kar pomeni, da se energenti obnavljajo, s tem pa poskrbimo za okolju prijazno delovanje. Tako ni potrebno, da imamo slabo vest zaradi ogrevanja s plinom ali kurilnim oljem, saj s toplotnimi črpalkami ne škodujemo okolju, obenem pa imamo vseeno tople prostore, ki so prijetni za bivanje.

Toplotne črpalke razlikujemo glede na toplotni vir

Toplotne črpalke so kakovosten način ogrevanja prostorov in sanitarne vode, pomembno pa je vedeti, da poznamo različne črpalke, ki jih med seboj razlikujemo glede na toplotni vir. Toplotne črpalke zrak/voda, so najbolj ugodne in tako zelo priljubljene pri splošni populaciji, obenem pa omogočajo ogrevanje tudi pri izjemno nizkih temperaturah. Druga možnost je toplotna črpalka voda/voda, ki za delovanje uporablja toploto podtalnice.

Če se odločimo za omenjeno možnost, moramo pred delovanjem črpalke zvrtati dve vrtini, eno za črpanje in drugo za vračanje podtalnice. Gre za kakovosten in učinkovit sistem, saj ima podtalnica izjemno visoko temperaturo, kar omogoča doseganje visokih grelnih števil in posledično najboljšo energetsko učinkovitost. Tretja možnost je ogrevanje s toplotno črpalko zemlja/voda, ki za delovanje izkorišča zemljo, energija pa je odvisna predvsem od sestave tal.